Велике освячення води на річці Уж 19.01.2016

Владика Феодор звершив чин великого освячення води на річці Уж

На ужгородському Йордані освятили воду

19-го січня Ужгород велично прославив свято Богоявлення, або ж Хрещення Господнього. Уже понад 20 років цього дня на берегах річки Ужа відбувається Велике освячення води.

Після святкової Божественної Літургії у кафедральному Свято-Хресто-Воздвиженському православному соборі вірники хресною ходою вирушили на єдину у світі Православну набережну. Очолив ходу Високопреосвященнійший Феодор, архієпископ Мукачівський та Ужгородський. Тисячі людей заполонили набережну, аби освятити животворящу воду. Завдяки доброму озвучуванню через гучномовці усі присутні мали змогу молитовно долучитися до священнодійства.

Декілька тисяч прихожан різних храмів Ужгорода разом зі своїм архієреєм молитовно брали участь в священнодійстві. Архієпископ зі священнослужителями звершив чин Великого освячення води і після читання уставних молитв під спів тропаря Богоявленню тричі погрузив святий хрест у води річки Ужа.

У кінці чину Великого освячення владика Феодор виголосив проповідь про духовний зміст Богоявлення, а також з нагоди свята побажав усім миру, всепрощення та любові. «Вітаючи усіх Вас зі святом, хочу побажати, щоби Господь Милосердний благословив нашу рідну українську землю, наш боголюбивий народ і кожного з нас Своїми щедротами. Спільна молитва має величезну силу – Господь є посеред нас. Тому я закликаю усердно молитися за кожну душу і за нашу державу. Адже події на Сході є великою раною для кожної людини, для кожного віруючого серця. Нехай благодать Святого Духа, яка освятила води завжди перебуває у нашому серці, аби ми могли оправдати у своєму житті ім’я християнина, а також дарували один одному світло Божественної Любові», – відзначив у своєму слові архієрей.

На святі був присутній і міський голова Ужгорода Богдан Андріїв. За доброю традицією владика Феодор вручив графин з освяченою водою нинішньому керівнику міста.

Наприкінці архіпастир і духовенство освятили воду всім вірникам. Як відомо, освячена вода протягом року не псується. За словами священнослужителів, кожна віруюча людина, вживаючи освячену воду, кроплячи нею свої оселі, за вірою отримує душевне й тілесне здоров’я та захищає себе від злого впливу.

Ольга ПАЛОШ, спеціально для ungsobor.church.ua

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.